Nå er det flytende solkraft i Haugaland Næringspark

Det er nå montert flytende solceller på 105 kWp i Skiftestjørna i Haugaland Næringspark.

«Flytende solkraft for norske forhold» er et Enova-støttet prosjekt mellom Sunlit Sea, Endra, EV Powercharge/Supercharge, samt Haugaland Næringspark, med mål om å utvikle flytende solkraft i nordisk klima. Dette er et viktig steg for å utnytte fornybar energi både på vann og i innsjøer, ved vannmagasiner og til havs, uten store naturinngrep.

Sunlit Sea står for monteringen og panelene. Energien som produseres her sendes 50 meter over veien til en batteribank som er koblet til en hurtigladestasjon, levert av EV Powercharge. Her kan lastebiler som trenger lading i næringsparken stoppe og få kortreist energi på veien.

F.v.: Kristian L. Gautesen fra Endra, Geir Erik Veland fra Powercharge, paneleier Eirik Larsen og Haugaland Næringsparks Finn Sæther

– Vi skal finne ut av hva flytende solcellepanel tåler av vær, vind og kulde. Vi forventer positive resultater. Vi vil utnytte forskningen, og vi prøver å involvere både videregående skolelever og studenter ved Høgskolen, sier prosjektutvikler i Enda, Andres Olivares, ti Haugesunds Avis.

Forretningsutvikler i Haugaland Næringspark, Finn Sæther, er veldig glad for å få inn nok en produsent av ren energi i parken.

– Vi trenger all produksjon vi kan få av ren kraft, og solenergi passer veldig godt inn i vår energimiks. Med den planlagte 420kV-stasjonen til Statnett, Fagne sin 132kV-stasjon, vindkraft både på land og fra fremtidige Utsira Nord vil solkraft fra Endra styrke parken som viktig energihub. Med nok ren energi, vil de store etableringene med arbeidsplasser og med eksport komme til parken, mener Sæther.

nb_NO