Bjelland Eriksen var både optimistisk og engasjert i sitt møte med sentrale industriaktører, da de delte konkrete planer og forventninger til myndighetene.
Tirsdag 6. august hadde Haugaland Næringspark gleden av å ta imot klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og hans følge på besøk i anledning EnergiRike-konferansen. Selv om Bjelland Eriksen er godt kjent med næringsparken og de planlagte og pågående aktivitetene her, var dette statsrådens første besøk til parken.
Besøket var en ypperlig anledning til å vise at Haugalandet vil være et utstillingsvindu for hvordan man kan nå nasjonale klimamål, samtidig som man etablerer ny industri og arbeidsplasser. Sentrale industriaktører (Hydro, Eramet, Gassco, Equinor Kårstø, Horisont Energi og Haugaland Kraft) delte erfaringer fra sitt arbeid, samt deres forventninger til myndighetene. CCS Haugalandet og Industriell Symbiose Haugalandet ble løftet frem som viktige prosjekter, hvor man sammen jobber for å finne løsninger. Statsråden stilte engasjerte spørsmål og viste stor interesse for samarbeidsprosjektene.
Samarbeid er nøkkelen
Under EnergiRike-konferansen tidligere på dagen deltok Bjelland Eriksen i en panelsamtale, hvor han uttrykte en sterk optimisme om at vi vil lykkes med det grønne skiftet. Betydningen av samarbeid ble løftet frem, et tema som gikk igjen i innleggene fra samtlige industriaktører. Ministerens ord på scenen satte en konstruktiv og optimistisk tone for resten av besøket.
Fra konferansen kjørte en samlet buss til næringsparken. Ordførerne i Haugesund, Tysvær og Bokn var også med – tre av fem eierkommuner i Haugaland Næringspark. Sigmund Lier, daglig leder i Haugaland Vekst, åpnet showet med å understreke viktigheten av samarbeid og strategisk næringsutvikling for å sikre vekst og arbeidsplasser i regionen. Monika Lindanger, ordfører i Tysvær kommune, fremhevet hvordan alle kommunene jobber sammen for å få til gode løsninger for Haugalandet.
Store muligheter for ny industri
Ved ankomst til Haugaland Næringspark, ga daglig leder Tiril Fjeld en guidet tur rundt i parken. Her ble besøket orientert om både planlagte og kommende etableringene. Norcable er blant de nyligste etableringene i næringsparken, og åpnet offisielt samme dag 6. august. Fabrikken lager strømkabler med grønn aluminium og vant nylig en stor kontrakt for levering til Statnetts Blåfalli-Gismarvik-prosjekt.
Fjeld fremhevet parkens unike egenskaper, som den flate topografien med fast fjell som muliggjør storskala industri, og at ny kraft kommer til regionen gjennom en av Norges største transformatorstasjoner som er under bygging i parken.
– Utarbeiding av infrastruktur er fremdeles i fokus, og nå særlig for å sikre mest mulig synergier mellom aktører internt i parken, forklarte Tiril Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark.
Omvisningens siste stopp var dypvannskaien, hvor Rune Halseid, CPO Ammonia i Horisont Energi, presenterte planene for deres planlagte CO2-hub på Gismarvik Havn. Den planlegges for å både ta imot CO2 fra Europa og lokale volumer, med en injeksjonskapasitet på opptil 24 millioner tonn CO2 årlig . Dette tilsvarer halvparten av Norges årlige klimagassutslipp, og vil kunne bli en viktig nasjonal infrastruktur for håndtering av CO2.
Støtte og stabile rammevilkår er avgjørende
Etter omvisningen holdt industriaktørene korte innlegg til statsråden. Samtlige understreket behovet for samarbeid og støtte for å oppnå klimamålene – både industriaktørene seg imellom i prosjektene, men også fra myndighetene.
Industrisamarbeidene som pågår på Haugalandet knyttet til karbonfangst- og lagring (CCS) og industriell symbiose er nybrottsarbeid. Det er avgjørende at rammevilkårene avklares snarest mulig, og at det gis støtte og insentiver i en overgangsperiode for at noen skal velge å gå foran.
Vi takker klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og hans følge for deres besøk til Haugaland Næringspark. Vi ser frem til videre dialog og samarbeid for å realisere de spennende mulighetene som ligger foran oss. Haugaland Næringspark vil fortsette å være en drivkraft for grønn industri og bærekraftig utvikling på Haugalandet.