Bellona på besøk

Denne uken fikk vi Miljøstiftelsen Bellona på besøk for å utveksle erfaringer rundt CCS og Horisont Energi sine planer om å etablere felles infrastruktur for transport og lagring av CO2.  

 Gjestene fikk også omvisning og informasjon om Haugland Næringspark. Sigmund Lier, daglig leder i Haugaland Vekst, fortalt om den fremoverlente industriregionen vår og hvilken kompetanse vi har her. De fikk også se nærmere på det flytende solcelle-prosjektet, som er et Enova-støttet samarbeidsprosjekt mellom Sunlit Sea, Endra, EV Powercharge/Supercharge og næringsparken.

Viktig CCS-samarbeid

Rune Halseid fra Horisont fortalte om deres prosjekt Gismarvik CO2 hub. I tillegg ble det også gitt et godt innblikk i sentrale samarbeidsprosjekter styrt av næringsparken; CCS Haugalandet og Industriell Symbiose.

Kåre Bjarte Bjelland, direktør for strategi og kommunikasjon ved Eramet Sauda fortalte om betydningen av slike samarbeid.

– På grunn av ulikheter i teknologi er industribedriftene på Haugalandet nødt til å finne egne løsninger for selve karbonfangsten. Men en utfordring vi alle har felles, er transport og lagring, noe som både er komplisert og veldig dyrt. Da tror vi at om Eramet, Equinor, Gassco, Hydro, Haugaland Næringspark med flere kan jobbe sammen om dette, så kan vi forhåpentligvis få volum nok på fangsten til at vi sammen kan transportere og lagre dette billigere enn om hver av oss må ta det alene, sier Bjelland om CCS-samarbeidet.

– Et stort grønt steg for Norge

Helene Mørne i Carbonor var også med på møtet og fortalte om deres prosjekt for å få etablert biokarbon-produksjonsanlegg i Norge og på Gismarvik. Ellers ble det gode erfaringsutvekslinger med de ulike industriaktørene og Bellona rundt CCS i Norge. Noe som kanskje er et av de viktigste tiltakene for å nå Norges klimamål?

– Bedriftene på Haugaland står for seks prosent av Norges utslipp fra kvotepliktig sektor. Lykkes CCS på Haugalandet vil de ta et stort grønt steg for Norge, sier CCS-rådgiver i Bellona, Mats Rongved.