Haugalandet viser vei for det grønne industriløftet

NHO og LO inviterte fredag til Topplederkonferanse i Haugaland Næringspark. Fokuset lå på behovet for flere norske gryteklare industrilokasjoner, tilstrekkelig kraft og økt tempo.

Tysvær-ordfører Sigmund Lier fra Årets Vertskommune ønsket velkommen til hjertet til en av landets største og viktigste industriregioner, en region som har alle forutsetninger for å lykkes i omstillingen til grønn industri.

Tysvær-ordfører Sigmund Lier

– Haugaland Næringspark vil være naturlig lokasjon for seks av de sju satsingsområdene i regjeringens ferske grønne industriløft – havvind, hydrogen, batteri, CO2-håndtering, maritim industri og prosessindustri.Industrien trenger klare arealer, slik som de 5000 ferdigregulerte dekarene vi har her i Haugaland Næringspark. Vi har forutsetningene for å etablere hele verdikjeder innenfor de ulike satsingsområdene, understreket Lier.

– Klare tomter en forutsetning

LO-leder Peggy Hessen Følsvik var enig med Lier.

– Skal vi lykkes i den globale konkurransen, etablere ny grønn industri, så er tilgangen på industriklare tomter helt avgjørende! Tomter som det vi ser i næringsparken her, tomter som kan sjekke av de riktige boksene. Skal vi bli verdensledende i konkurransen om de store grønne industrietableringene, er klare tomter og tilstrekkelig med kraft en forutsetning, sa LO-lederen.

NHO-direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik

– Haugaland Næringspark går foran

NHO-sjef Ole Erik Almlid fortsatte resonnementet.

– Det grønne skiftet krever industriell tenking og industrielle verdikjeder, med gode løsninger som skaper arbeidsplasser og redusere klimautslippene. Batteri, hydrogen, CCS osv er svaret på mye av dette, og da er det herlig å være her, på det stedet som nå går foran og viser vei. Vi har for få lokasjoner som denne – med god infrastruktur bygget på samarbeid. Det kommer nok telefoner til Tiril (Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark) om viktige etableringer fremover. Hun må få lov til å gå ut om det skulle ringe i løpet av konferansen, smilte han.

– Vi har hørt på innspillene deres!

Næringsminister Jan Christian Vestre har besøkt Haugaland Næringspark flere ganger.

Næringsminister Jan Christian Vestre under LO og NHOs Topplederkonferanse i Haugaland Næringspark

– I regjeringens grønne industriløft har vi visjoner for de sju grønne næringene vi mener vi har eksepsjonelt gode muligheter innen, basert på naturressurser, kompetanse og erfaring. Som dere ser, mange av de gode innspillene vi har fått fra Haugaland Næringspark og andre er tatt med nærmest ordrett i industriløftet vårt. Når norsk og utenlandsk industri ønsker å etablere seg, er det helt avgjørende at vi kan tilby nøkkelferdige arealer som kjapt kan realiseres. Her har kommunene på Haugalandet og Haugaland Næringspark lagt ned en forbilledlig innsats – og vist hvordan dette skal gjøres, sa Vestre på link fra Trøndelag.

Han understrekte også behovet for mer kraft.

– Jeg tror vi vil ha kraftunderskudd raskere enn det vi tidligere har trodd. Kanskje allerede om tre-fire år. Skal vi få gjort noe med dette, må vi ha raskere prosesser. Alle skal fortsatt bli hørt, men vi må ha tempo! Det er helt avgjørende, understreket Vestre.

– Må få folket med oss!

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Elisabeth Sæther understreket betydningen av å få folket med seg.

– Nå må vi sikre at de lokasjonene som er klare, faktisk blir brukt. For å lykkes med tempo, må vi sørge for at folk forstår hvorfor vi trenger den strømmasten eller den vindparken. Mye av utfordringen ligger her.

Hun håper det er mulig å ta utgangspunkt i det man har fått til på Haugalandet.

– Jeg er helt sikker på at Haugalandet er helt i front, basert på lokasjonen, nærheten til havet, den lovende kraftsituasjonen, og det gode kommunale samarbeidet. Jeg er selv fra en industriregion lenger nord, men dette genuint gode kommunale samarbeidet dere har fått til her, må jeg innrømme er litt uvant for en helgelending, smilte hun.

Statnett opptatt av helhetlige områdeplaner

Konsernsjef i Statnett, Hilde Tonne, var også imponert over hva godt samarbeid har ført til i Haugaland Næringspark.

Konsernsjef i Statnett, Hilde Tonne

– Jeg blir nesten på gråten når fem kraftfulle kommuner samarbeider på denne måten. Vi må gå bort fra fragmenterte løsninger, for det er da vi kan få fortgang i det vi i Statnett har ansvaret for. Vi arbeider ut fra helhetlige områdeplaner, og får en helt annen gjennomføringsevne når vi kan se områder i sammenheng, sa hun.

I tillegg konferansen på innspill fra noen av industrigigantene på Haugalandet; ved Beyonder, Equinor, Gassco og Hydro.

 

Den røde løperen var rullet ut for LO og NHOs Topplederkonferanse i Haugaland Næringspark
Karmøy-ordfører Jarle Nilsen tok imot gjestene på Karmøy Lufthavn Helganes, og guidet dem til Haugaland Næringspark i Tysvær – bare 15 minutter unna.
Daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld, ønsker Topplederkonferansen velkommen til landets største ferdigregulerte industriområde
nb_NO