Et industrityngdepunkt på Vestlandet

Haugaland Næringspark ligger midt i sentrum av en sterk og tradisjonsrik industriregion, noe som gir svært gode synergimuligheter.

Haugaland Næringspark ligger midt i sentrum av en sterk og tradisjonsrik industriregion, noe som gir svært gode synergimuligheter.

Hovedbilde (Foto: Hydro/Marius Motrøen)

Helt siden vikingtiden har Haugalandet hatt en strategisk plassering langs Nordsjøen, på grunn av regionens naturressurser og ideelle plassering for utstrakt kontakt med kontinentet. De siste 50 årene har Haugalandet utviklet seg til å bli en svært industri-intensiv region, med prosessindustri, energi, kjøling og teknologiautomatisering som noen av kjerneområdene.

Aibel-ansatte i arbeid på Equinors prosessanlegg på Kårstø (Foto: Aibel/Øyvind Sætre)

Innenfor en radius på 15 minutter fra Haugaland Næringspark ligger Hydro Karmøy Aluminium, Equinor Kårstø Prosessanlegg og Aibels verft i Haugesund. Westcon i Ølen og Aker Kværner i Leirvik ligger også mindre enn en time unna. Sammen med en stor underskog av leverandører utgjør disse storaktørene en tett og fremoverlent industriklynge som sammen innehar unik og bred kompetanse.

Omstillingsevne

– Industrien er blant de største næring i Nord-Rogaland, og 12,6% av de sysselsatte på Haugalandet arbeider innenfor industrien. I tillegg kommer innleid arbeidskraft fra bemanningsbyråene, sier Elisabeth Lie Nilsen, leder for NAV Marked Nord-Rogaland.

Hun viser også til at også de mange oljerelaterte selskapene på Haugalandet først og fremst består av folk med industrikompetanse.

Elisabeth Lie Nilsen, Leder NAV Marked Nord-Rogaland (Foto: NAV)

– Det var nettopp denne industribakgrunnen som var mye av grunnen til at Haugalandet klarte seg langt bedre under oljekrisen enn f.eks Stavanger. De fleste oljerelaterte bedriftene på Haugalandet hadde nemlig kompetanse som gjorde at de allerede var godt i gang innenfor fornybarsegmentet og hadde flere bein å stå på. Industrien på Haugalandet har alltid vist stor omstillingsvilje – og mange har vist stor evne til å videreutvikle produktene sine i nye retninger, sier Lie Nilsen.

Bruker 1 milliard i året på lokale underleverandører

Verftsleder for Aibel Haugesund, Ole Sandvik, opplever å ha et stort nettverk av gode underleverandører rundt seg på Haugalandet.

Ole Sandvik, verftsleder Aibel Haugesund (Foto: Næringsforeningen Haugalandet)

– Når vi trenger hjelp utenfra, er vi et selskap som går bredt ut, og det er ikke sånn at lokale leverandører får jobber bare fordi de holder til i nærheten. Men vi ser at det er høy kompetanse her, og at de er konkurransedyktige, så i et vanlig år handler vi lokale tjenester for 1 milliard kroner på Haugalandet. Det sier jo litt om hvordan vi opplever nivået her, sier Sandvik.

Også Aibel-sjefen mener det er sto omstillingsevnen på Haugalandet.

– I Aibel har vi i alle år vært flinke til å snu oss når tidene har krevd det, og det er en evne det er helt nødvendig å ha med seg. Jeg opplever at industrien på Haugalandet er veldig på når det kommer til grønn omstilling, at Næringsforeningen er flinke til å sette fokus på det. Det er noe mange på Haugalandet er opptatt av, og jeg har inntrykk av at det både er vilje og evne til å omstille seg, sier Sandvik.

Stor bredde

Næringslivet i regionen er differensiert og har mange bein å stå på. I tillegg industrikompetansen på Haugalandet, har regionen også en sterk maritim klynge, med flere store rederier som ruver i internasjonal målestokk. Her er også stor vekst av nye spennende bedrifter innen fiskeoppdrett, fôrflåter og merder. Haugalandet har også tunge fagmiljø innen elektronikk, datateknologi, gass, bygg- og anlegg, samt et spennende innovasjonsmiljø.

Hydro Karmøys teknologipilot har den mest energieffektive aluminiumsproduksjonen i verden (Foto: Hydro/Marius Motrøen)

Hydros vellykkede Teknologipilot for reduksjon i energiforbruket i aluminiumsproduksjon på Karmøy nylig, er et godt eksempel på prosjekt som krever innovasjon og det siste innen produksjonsteknologi. Resultatet vil redusere energiforbruket Hydro på Karmøy har også viktig og innovativ valseverkskompetanse som kan gi synergier til en batterinæring.

– Det gir en veldig god bredde i kompetanse. Noe som har vært med på å gi industrien på Haugalandet god ballast, er at det i tillegg til de viktige papir-ingeniørene også er mange ettertraktede yrkesvei-ingeniører med fagbrev, sier Lie Nilsen.

Gode på kjølevann

Mange av de etablerte industriaktørene på Haugalandet har svært god kompetanse på å utnytte sjøvann til kjøling, og med egen dypvannskai har Haugaland Næringspark gode kjølevannsmuligheter.

Tiril Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark, ved dypvannskaien i parken.

– Mange tjenesteleverandører har utviklet stor kjølerelatert kompetanse, som dykking, inspeksjon, rengjøring av inntaksledninger, kompetanse på pumper og varmevekslere osv, forteller daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld.

Kompetansesamarbeid

For å sikre at industrien i regionen alltid har riktig kompetanse, har de gått sammen i Arbeidslivsråd for industrifag.

– Hydro tok initiativet til å samle Aibel, Dupont Norge, Eramet, Equinor, OPTEK, HSO- elfag, Haugaland Vekst, Fagopplæring Rogaland fylkeskommune, NHO Rogaland, LO Rogaland, de videregående skolene og oss i NAV Nord Rogaland for å samarbeide om utvikling og styrking av industrifagene på fagopplæring på Haugalandet ut fra de behovene industrien faktisk har, forteller Elisabeth Lie Nilsen.

Haugaland Næringspark, midt i sentrum av en sterk og tradisjonsrik industriregion
nb_NO