Satser på pilotprosjekt for hydrogen

Med regjeringens nye hydrogenstrategi på plass, kan Haugaland Næringspark bli ideell lokasjon for viktig pilotprosjekt.

Forrige uke la regjeringen fram sin nye hydrogenstrategi. Den legger opp til å øke antall pilot- og demonstrasjonsprosjekter i Norge. Disse prosjektene skal produsere miljøvennlig hydrogen, med ingen eller svært lave utslipp, enten som grønn hydrogen ved elektrolyse av vann med ren kraft eller som blå hydrogen fra naturgass med CO₂-håndtering.

Hydrogen har allerede gode tradisjoner i industriregionen på Haugalandet. Utsira hadde på midten av 90-tallet en av Europas aller første pilotprosjekter. Hydros vindmøller på øya produserte strøm, som igjen produserte hydrogen, som igjen produserte energi. Det har også vært flere lokale hydrogeninitiativer, som blant annet Westcons hydrogenferje.

Infrastrukturen på plass

Haugaland Næringspark er inndelt i ulike soner. Det sennepsgule området er planlagt for hydrogenbasert industri.

Hydrogen Valley-prosjektet ble startet på Haugalandet i 2017, løftet frem gjennom RENergi-programmet. Etter tre inkubator-år med godt forarbeid er prosjektet nå modent for realisering.

– Vi har holdt av et stort areal til hydrogen-basert industri i Haugaland Næringspark, og har håp om å kunne legge ned grunnsteinen med et stort pilotprosjekt. Statnett har inne konsesjonssøknad på ny 420 Kv – kraftlinje til Haugalandet, der den planlagte kraftlinjen vil lande i en ny transformatorstasjon inne i Haugaland Næringspark, og i første omgang gi 500MW fra 2026. Vi har også rikelig tilgang på naturgass fra Kårstø, som går forbi i rør rett under Haugaland Næringspark på sin vei mot Europa. Infrastrukturen er på plass.

Industrien tar det videre

Daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld.

Grunnlaget er altså lagt gjennom Hydrogen Valley, og nå er fuglen klar til å fly i samarbeid med industrielle partnere.

– Det er industrien som nå skal ta ballen videre og realisere prosjektet. Det er flere som tar kontakt med oss om nettopp dette, og vi er i tett dialog med flere spennende og store industriaktører om pilotprosjekter, forteller Fjeld.

Haugaland Næringspark er Norges største ferdigregulerte næringsområde, midt i indrefileten av norsk industrieventyr. Her finnes 5000 dekar regulert næringsareal med tilhørende havneanlegg og dypvannskai med dybde på 16,5 meter. Parken har en klar ambisjon om å tiltrekke grønn industri med behov for store arealer og energi.

nb_NO