Millionkontrakt og grønn innovasjonspris

Ølen Betong har holdt til i Haugaland Næringspark helt siden 2013. Nylig ble selskapet tildelt både jernbanekontrakt til over 250 millioner og innovasjonspris for gjenbruk av betongslam.

Ølen Betong AS ble nylig tildelt betongleveransen til et av landets største jernbaneprosjekter, Bane Nors utbygging av «Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen». Leveransen er et samarbeid med Hokksund Betong, og er på ca. 230 000 kubikkmeter over tre-fire år, fordelt på en seks kilometer lang bergtunnel, en kulvert og en løsmassetunnel på rundt en kilometer. Veidekke er totalentreprenør for prosjektet, og kontraktsverdien er på over 250 millioner kroner.

– Dette er en langsiktig jobb som vil gi oss forutsigbarhet. Noe som er ekstra gledelig i disse tider, påpeker divisjonsleder Stian Berge til Haugesunds Avis. Prosjektet vil ha god sysselsettingseffekt for selskapet i hele perioden.

Grønn innovasjonspris

Ølen Betong har også deltatt i utviklingen av en innovativ metode for å sikre mindre avfall og mer gjenbruksmateriale av betongslam. Nylig vant prosjektet «Re-Con Zero» byggenæringens innovasjonspris.

Roar Vigre i Ølen Betong AS

– I Ølen Betong har vi vært fornøyde med Re-Con Zero-prosjektet, og ønsker å ta dette videre og tilpasse til andre lokasjoner hos oss. Vi tenker miljø og bærekraft i alle prosesser, derfor er dette et viktig prosjekt, forteller teknologileder i Ølen Betong, Roar Vigre til Medvind24.

Årlig produseres det rundt 600 millioner tonn betongslam ved vask av betongbiler. Ved hjelp av stein og pulver i trommelen på betongbilene, sørger Re-Con Zero for at bløt restbetong omdannes til tørt tilslag. Dette kan da benyttes som resirkulert tilslag i ny betong. Prosessen tar ikke mer enn fem minutter, og sørger for store reduksjoner innen avfallshåndtering og bedre utnyttelse av råstoffet.

Underbygger næringsparkens grønne fokus

Daglig leder i Haugaland Næringspark, Tiril Fjeld.

– Ølen Betong var den aller første etableringen i Haugaland Næringspark tilbake i 2013, og det er utrolig spennende å følge utviklingen deres, og jeg vet at de har mange fremtidsrettede og gode prosjektene på gang. Arbeidet deres med Re-Con Zero passer veldig godt med vårt fokus på sirkulærøkonomi og grønn næringsutvikling, sier Tiril Fjeld, daglig leder i Haugaland Næringspark.

Ølen Betong ble etablert i Ølen i 1974, og er en av landets største betong- og betongvareprodusenter. Med 450 ansatte og 270 kjøretøyer, produseres og leverers betongløsninger for bygg og anlegg i hele Norge, samt i Nord-Vest Russland (Murmansk). Hovedkontoret er i Ølensvåg, 50 km fra Haugesund. Ølen Betong med datterbedrifter omsetter årlig for 1,5-1,7 mrd kroner. Ølen Betong med datterselskaper har betongproduksjon på over 30 steder i landet, samt i Murmansk. Det moderne blandeverket for ferdigbetong på Gismarvik ble åpnet 6. september 2013.

en_GB